• Z nami od:2011-05
  • Masa:72 kg
26-01-2012 21:46:38
Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć ze nie wiem czy właściwy dział ale do rzeczy.
Mam kilka pytań i nie będę zakładał miliona pojedynczych tematów.
1. Miał ktoś z was może bóle w łokciach ? Ból jest tego typu że kuje czasami nawet jak nic nie robię. Dodam że siłownie robię 3x w tyg. do tego 4x tyg. BJJ i 2x MMA. Biorę regenerator stawów. (Jeżeli macie pisać ze nie jesteście lekarzami to nie piszcie wcale.)
2. Druga sprawa biceps. Mam strasznie krótki biceps, od niedawna zacząłem robić młotki i gadałem z pewną osobą która radziła mi aby nie zginać maksymalnie łokci do ramion tylko trochę bardziej jak kąt prosty. Jest coś w tym prawdy ?
3. Jak to jest z tą ilością ćwiczeń i powtórzeń ? Stosuje na duże partie 4x ćwiczenia, na małe 3. a powtórzenia 2x 12 i 2x 10 - łącznie 4 serie. Nie mogę inaczej bo jeden ciężarek mam co 5 kg.
4. Czy to nie przesada, że ćwiczę: pon. Klatka + Bic i wieczorem BJJ, wtorek MMA, środa Barki + nogi wieczorem BJJ, czwartek trening dynamiczny pod MMA wieczor BJJ, Piątek BJJ, Sobota plecy + triceps.
Wychodzi na to że mam jeden dzień regeneracji. Ofc biorę odżywki BCAA I regenerator stawów, do tego kreatyne do silowni i inne takie...
5. Macie też może tak jak ja, że jedna ręka jest większa od drugiej ? mianowicie u mnie lewa jest większa od prawej - chodzi mi o biceps, staram się jak mogę poprawnie wykonywać ćwiczenia jednak nadal rośnie bardziej lewa ręka, podobnie jest z barkiem i najszerszym grzbietu... Ktoś ma jakieś rady ?

Dziękuję i pozdrawiam!
  • Z nami od:2012-01
  • Masa:76 kg
27-01-2012 21:25:43
1.Może to być zapalenie stawu idź z tym do lekarza bo to poważna przypadłość proponuje tabletki przeciwzapalne np. Voltaren ActiForte jakaś maść i może plastry rozgrzewające.
2.Nie mam pojęcia.
3.Zależy od rodzaju treningu:masa-ilość powtórzeń w serii 6-12 oraz przerwy między seriami ok. 2-3 min. Ilość serii na duże grupy mięśniowe(np. klatka, plecy) ok.12-16 , na małe (np. bicepsy, tricepsy, barki) ok. 8-12 serii, siła-mała ilościa powtórzeń w serii 8-1 przerwy między seriami ok. 3-5 min. Ilość serii na duże grupy mięśniowe ok.8-10 , na małe ok. 6-8 serii, rzeźba-ilość powtórzeń w serii nie mniejsza niż 10-12 powt. przerwy między seriami ok. 60-30 sec. Ilość serii na duże grupy mięśniowe ok.12-9 , na małe ok. 10-7 serii.
4.To zależy od organizmu i od intensywności ćwiczeń.
5.Rób ćwiczenia izolowane.
.